Speed en XTC

Wat is een verslaving aan speed en XTC?

Wat is het?

Speed is eigenlijk een verzamelnaam of de straatnaam voor drugs waarin amfetamines verwerkt zitten. Dit zijn sterk stimulerende chemische stoffen die op een synthetische manier in illegale labo’s worden aangemaakt. Het komt meestal voor in wit, geel of een roos poedervorm en men snuift het of doet het in een capsule of sigarettenblaadje en slikt het in. Dit laatste noemt men ook een ‘bommetje’. Soms kan men het ook in de vorm van pillen verkrijgen maar dit is eerder uitzonderlijk.

Xtc is ook een oppeppend middel waarin vooral de stof MDMA (of Methyleen dioxy methamfetamine) in aanwezig is. Men aanziet Xtc ook wel als familie van de speedachtige stoffen of amfetamines omdat het opwekkend werkt maar het grote verschil is dat het ook verwant is aan Mescaline wat aanzien wordt als een tripmiddel. Dit is een stof die afkomstig is uit de Peyotecactus die groeit in Mexico en de Verenigde Staten en door verschillende indianen stammen vroeger en door sommige stammen nu nog gebruikt wordt voor religieuze ceremonies. Xtc komt bijna altijd voor in de vorm van pillen. Dit in verschillende vormen, kleuren en vaak wordt er ook een logo aangebracht op het pilletje om het te herkennen. Drugdealers maken op die manier ook reclame voor hun pillen. Zo hebben ze bv. supermannetjes in de aanbieding of smileys. Deze logo’s staan dan in de pillen gedrukt. Men kan ook MDMA, de werkende stof in Xtc, in pure vorm gebruiken. Dit is dan meestal in poedervorm.

Het effect

Speed en Xtc werken beide oppeppend maar het grote verschil is toch vooral dat er bij Xtc ook bewustzijnsveranderende effecten optreden zoals hallucinaties bv. Je waarnemingen gaan veranderen en je ziet, hoort en voelt zaken anders. Bij het snuiven van Speed begint de stof na ongeveer 5 a 10 min te werken en dit duurt gemiddeld 4 a 8 uur afhankelijk van de hoeveelheid en de lichamelijke gewenning aan het product. Het effect is meestal dat men zich onvermoeibaar voelt en zeer energiek. Alsof men een enorme adrenaline boost krijgt. Men gaat zich vaak ook blij en euforisch voelen. Ook zien we dat mensen die onder invloed van speed zijn vaak enorm veel praten en niet of moeilijk kunnen zwijgen of stilzitten. Een nadeel is dat men ook angstiger of overmoediger kan worden waardoor er sneller agressie incidenten ontstaan. Enkele (lichamelijke) effecten zijn dat de puppilen gaan vergroten en je kaakspieren gaan opspannen, men een droge mond krijgt en veel wil of moet drinken, je hongergevoel verdwijnt, je lichaamstemperatuur stijgt waardoor je een warm gevoel krijgt, je hartslag versnelt, …

De effecten van Xtc zijn voor een (groot) deel gelijk aan die van het oppeppend en stimulerend middel Speed. Het begint vaak pas te werken na ongeveer 30 a 60 min als men de pil inslikt en het effect werkt ongeveer tussen de 4 a 6 uur. Wat ook eigen is aan Xtc is dat het je inlevingsvermogen versterkt waardoor het vaak als partydrugs gebruikt wordt in dancings, danscafés, festivals, … Je bewustzijn veranderd en je ervaart de muziek en de omgeving anders rond je heen. Men zegt vaak ook dat men aardiger wordt tegen elkaar en bevriend wil worden met andere feestvierders of sneller een verliefd of verbonden gevoel krijgt. Het geeft je ook een blij, opgewekt, zorgeloos en euforisch gevoel.
MAAR… Niet bij iedereen zorgt Speed of Xtc alleen voor leuke effecten. Sommige mensen worden er ook veel opgejaagder en agressiever van. Dit kan leiden tot vechtpartijen met vaak ernstige gevolgen of verwondingen omdat men ook hier grenzeloos in kan zijn en de gevaren minder goed zal inschatten. Het besturen van een voertuig is ook zeer gevaarlijk en leidt vaak tot ongevallen.

Niet bij iedereen zorgt Speed of XTC alleen voor leuke effecten. Sommige mensen worden er ook veel opgejaagder en agressiever van.

De gevolgen

De gevolgen van Xtc en Speed gebruik kan men onderverdelen in lichamelijke en psychische gevolgen.

Op lichamelijk vlak zien we vaak tijdens het gebruik maar ook zeker nadien oververmoeidheid optreden, hart – en ademhalingsproblemen, (chronische) ontstekingen aan het slijmvlies in de neusholte, schade aan de tanden door het knarsetanden of door de spanning op de kaakspieren, een (te)laag lichaamsgewicht, een grauwe of bleke lichaamskleur en donkere kringen rond of onder de ogen, uitdroging en oververhitting welke zeer gevaarlijk zijn, leverschade, hersenschade …

Op psychisch vlak zien we vaak dat de personen rusteloos worden als ze niet kunnen gebruiken, ze voelen zich soms lichamelijk vies tijdens de afkick, krijgen een lager zelfbeeld, angstaanvallen, voelen zich depressief, zijn sneller geagiteerd en verbaal of fysiek agressief, gewenning zal optreden waardoor men steeds grotere hoeveelheden moet gebruiken om het euforische effect te verkrijgen,

Ook een heel groot gevaar is nog steeds dat men eigenlijk niet echt de juiste samenstelling kent van wat men inneemt en op die manier ongewild een overdosis zou kunnen innemen of andere ook schadelijke stoffen inneemt.
Men mag ook niet geloven dat de samenstelling van Speed of Xtc steeds hetzelfde is en veilig is zoals de dealer zal zeggen.

Verder is het snuiven van cocaïne ook heel schadelijk voor je neusholte. De schadelijke en/of chemische stoffen of het toegevoegde gemalen glas soms zorgen voor bloedingen, ontstekingen en beschadigingen van de neusholte en aan het neusslijmvlies. Dit kan zorgen voor permanente schade die je je leven lang meedraagt zoals bv. chronisch ontstoken neusslijmvlies.

Andere negatieve gevolgen kunnen ook zijn dat mensen in zware financiële schulden geraken, ze onrustiger of angstiger worden als ze niet gebruikt hebben. Er ontstaan soms ook waanvoorstellingen zoals achtervolgingswaanzin, het zien van zaken die er niet zijn of men kan extra jaloers worden. Je hebt ook meer kans om met justitie in contact te komen door bv. onder invloed te rijden of agressie te gebruiken. Het gebruik van cocaïne wordt ook gezien als extreem gevaarlijk voor de baby als je zwanger bent en het zal bijna steeds lijden tot (onomkeerbare) schade bij de ongeboren baby!

Start vandaag met coaching

Zorg dat je opnieuw baas wordt over jezelf!