Lachgas

Omgaan met een verslaving aan lachgas!

Wat is het?

Lachgas of Distikstofmonoxyde is bij de meeste mensen vooral gekend als een middel dat in de ziekenhuizen wordt gebruikt om mensen onder narcose te brengen of te verdoven.


De laatste jaren komt lachgas echter ook meer en meer in de media als middel dat gebruikt wordt via gaspatronen voor slagroomspuiten. Deze zijn gewoon vrij te verkrijgen in de winkel maar mogen niet meer aan minderjarigen verkocht worden sinds maart 2021! Het is ook te verkrijgen in grote gasflessen welke dan weer populair zijn op feestjes of homeparty’s. Men gebruikt het meestal door een ballon te vullen met het gas. Nadien inhaleert men het gas via de mond naar de longen. Via de longen komt het gas enorm snel in het bloed terecht en gaat het naar de hersenen.

Het effect

Typisch voor lachgas is dat men vrijwel onmiddellijk in een (euforische) roes terecht komt. Al dan niet gecombineerd met lachbuien en of hallucinaties.
Men kan ook het gevoel ervaren van dronken of suf te zijn. Men kan zich ook duizelig voelen of tintelingen in je ledematen. Een gebrek aan concentratie en een verwarde indruk komen ook vaak voor. Deze effecten ontstaan door het zuurstofgebrek in de hersenen doordat de zuurstof wordt vervangen door het gas dat men inhaleert.

De roes is meestal van korte duur en normaal na enkele minuten al voorbij. Hoe hard de roes is hangt vooral af van de hoeveelheid die men gebruikt en hoe je lichaam er op reageert. Hierdoor is het risico vrij groot dat men het vaak na elkaar zal herhalen en de hoeveelheid zal verhogen om telkens terug het effect te kunnen ervaren.

Typisch voor lachgas is dat men vrijwel onmiddellijk in een (euforische) roes terecht komt. Al dan niet gecombineerd met lachbuien en of hallucinaties.

De gevolgen

Lichamelijk gezien is lachgas inhaleren zeker niet zonder gevolgen en er hangen heel wat risico’s aan vast! Je kan deze ook vergelijken met de gevolgen van andere vluchtige snuifmiddelen zoals lijm, dissolvant, brandstoffen, alcoholstiften, ontvlekkers, aanstekergassen, … Vooral op korte termijn (maar dit kan ook op langere termijn) ontstaat er vaak verwardheid, bewustzijnsverandering of zelfs bewustzijnsverlies (door verstikking), ademhalingsstoornissen, misselijkheid, hoofdpijn, hartritmestoornissen, … Deze symptomen zorgen ook vaker voor valpartijen of ernstige ongevallen. Vooral als men rijdt met een voertuig is dit enorm gevaarlijk! Ook uren na het gebruik ervan.

Ook brandwonden door bevriezing in de mond, luchtpijp of longen komen geregeld voor indien men het gas rechtstreeks uit de ampulle of gasfles inhaleert. Het gevoel van tintelingen of gevoelloosheid in de handen, armen of benen kan soms ook nog dagen lang voorkomen en zal verergeren naarmate men lachgas langer en regelmatiger gaat gebruiken. Dit omdat ongecontroleerd gebruik van lachgas ook een negatief effect kan hebben op ons zenuwstelsel. Gaten in het geheugen voor korte of langere termijn komen ook vaak voor.
Psychisch gezien wordt lachgas niet aanzien als enorm verslavend.
MAAR… daarom is het zeker niet minder gevaarlijk dan andere drugs of verslavende middelen. Men misbruikt lachgas met een reden om zich bv. beter te voelen omdat men met negatieve gevoelens kampt, men wil een roes beleven en even weg zijn van de realiteit, omdat men het leuk vind om te gebruiken tijdens feestjes, … Dit zijn allemaal redenen waarom iemand verslaafd kan geraken aan een bepaald product en dit middel dus meer en meer zal willen gaan gebruiken met alle negatieve gevolgen nadien.

Start vandaag met coaching

Zorg dat je opnieuw baas wordt over jezelf!