Cocaïne

Wat is een verslaving aan Cocaïne?

Wat is het?

Cocaïne of ook wel in straattaal C, witte, Sos, Sossa, coke, cola,… genoemd is een oppeppende of stimulerende stof afkomstig van de Cocaplant.
Deze plan komt vooral voor in Zuid Amerika in landen zoals Peru, Colombia, Chili, Bolivië, Brazilië. Hier verwerken en pletten arme cocaboeren de bladeren van deze plant met chemische producten zoals natriumcarbonaat/soda en vliegtuigbrandstof/kerosine enz.

Zo ontstaat een wit kristalachtig poeder of ook wel cocaïne genoemd.
Het meest voorkomende is dat men dit plet of verkruimeld en dan opsnuift.  Het effect duurt dan gemiddeld een uur.

Cocaïne kan ook gerookt worden. Dit noemt men basen. Men moet dan eerst het product nog eens extra bewerkten met maagzout of het zeer schadelijke ammoniak. Het basen is (veel) verslavender. Het effect is veel korter en duurt gemiddeld maar 15min.

De zuiverheid van Cocaïne die men op straat van een dealer koopt is gemiddeld 50%! Dit wil zeggen dat de andere 50% iets anders is. Vaak wordt Cocaïne versneden of gemengd met andere geneesmiddelen zoals pijnstillers die ook verdovend werken, wasmiddel, maïzena, andere drugs zoals speed, chemische producten, … Men weet dus vaak niet wat men echt aan het gebruiken is of waarvan men nu juist onder invloed is.

Het effect

Het is moeilijk om het effect van Cocaïne in te schatten omdat men vaak niet weet wat er juist gebruikt wordt door alle toegevoegde en vaak schadelijke stoffen. Ook de hoeveelheid die men gebruikt heeft een belangrijke invloed op het effect dat je zal krijgen. Normaal wordt cocaïne gesnoven en werkt het al na 5 a 10 min. Na gemiddeld een uurtje is het meestal grotendeels uitgewerkt. Dit kan er ook voor zorgen dat mensen zich snel somber of teleurgesteld voelen dan en opnieuw willen gebruiken.

Enkele psychische effecten die men kan ervaren zijn: gelukkig of zelfs euforisch voelen, het zelfvertrouwen verhoogt enorm en men gaat ook vlotter sociale contacten leggen zoals in gesprek gaan met anderen. Je ervaart meer energie, hebt het gevoel beter te presteren en bent minder snel vermoeid.

Enkele lichamelijke effecten die men kan ervaren: je uithoudingsvermogen gaat omhoog, je neus en mond kunnen verdoofd aanvoelen, je hartslag en ademhaling versnellen, je pupillen kunnen vergroten, je hebt het gevoel sterker te zijn, verminderde eetlust, … Een nadelig effect is soms ook dat gebruikers als ze onder invloed zijn sneller agressief worden omdat ze zich zo zelfzeker en sterker voelen.

Cocaïne is ook een dure drug maar wat hem vaak geliefd maakt bij gebruikers van gegoede komaf is dat je er normaal de dag nadien geen klassieke afkick van hebt en je slecht voelt. Daarom is dit vaak een geliefde drug bij bv. hard werkende mensen met verantwoordelijkheden omdat ze de dag nadien fris en monter op hun werk kunnen staan

Het is moeilijk om het effect van cocaïne in te schatten omdat men vaak niet weet wat er juist gebruikt wordt door alle toegevoegde en vaak schadelijke stoffen.

De gevolgen

Zoals bij elke drug, houdt het gebruik van cocaïne zeker risico’s in. Doordat het net enorm oppeppend werkt heeft het een zeer grote impact op je bloeddruk en je hartslag. Je hebt hierdoor 24 keer meer kans op een hartaanval binnen het eerste uur dat je cocaïne gebruikt! Op langere termijn heb je 5 maal meer kans op een hartaanval en hartritmestoornissen. Onder de leeftijd van 45 jaar wordt ook een kwart van de overlijdens door hartfalen gelinkt aan cocaïnegebruik.

Verder is het snuiven van cocaïne ook heel schadelijk voor je neusholte. De schadelijke en/of chemische stoffen of het toegevoegde gemalen glas soms zorgen voor bloedingen, ontstekingen en beschadigingen van de neusholte en aan het neusslijmvlies. Dit kan zorgen voor permanente schade die je je leven lang meedraagt zoals bv. chronisch ontstoken neusslijmvlies.

Andere negatieve gevolgen kunnen ook zijn dat mensen in zware financiële schulden geraken, ze onrustiger of angstiger worden als ze niet gebruikt hebben. Er ontstaan soms ook waanvoorstellingen zoals achtervolgingswaanzin, het zien van zaken die er niet zijn of men kan extra jaloers worden. Je hebt ook meer kans om met justitie in contact te komen door bv. onder invloed te rijden of agressie te gebruiken. Het gebruik van cocaïne wordt ook gezien als extreem gevaarlijk voor de baby als je zwanger bent en het zal bijna steeds lijden tot (onomkeerbare) schade bij de ongeboren baby!

Start vandaag met coaching

Zorg dat je opnieuw baas wordt over jezelf!