Alcohol

Wat is een verslaving aan alcohol?

Wat is het?

Alcohol ontstaat door gisting van de suikers die van nature in granen en fruit zitten.  Op deze manier ontstaat ethanol. In pure vorm is dit smaak en geurloos en is het niet echt drinkbaar. Het geeft een branderig gevoel in de keel en is bij overmatig gebruik giftig en zelfs dodelijk! Men moet het dus eerst verdunnen, aanlengen en smaak geven voor men het ‘drinkbaar’ kan maken en klaar is voor menselijke consumptie.

In een academisch onderzoek van o.a de universiteit van Cambridge dat in het wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet’ werd gepubliceerd is men ook duidelijk.  -‘Gezond alcohol drinken bestaat niet!’ Volgens dit internationaal onderzoek zijn de gezondheidsrisico’s van dagelijks een glas alcohol drinken gelijk aan roken en steeds schadelijk.

Wist je ook dat alcohol samen met Heroïne en cocaïne in de top 3 staat van meest gevaarlijke verdovende middelen?

Het effect

Alcohol heeft in eerste instantie een verdovende werking. Het verdoofd letterlijk bepaalde hersendelen waardoor iemand zich anders gaat gedragen. Bij kleine hoeveelheden (is afhankelijk van persoon tot persoon) ziet men vaak dat iemand actiever, plezanter, luidruchtiger, wat ongeremder in zijn woorden wordt enz. Deze fase wordt in onze maatschappij vaak gezien als de tipsy en plezante fase.

Bij grotere hoeveelheden (opnieuw afhankelijk van persoon tot persoon) zien we vaak dat iemand zijn lichamelijke coördinatie begint te verliezen, nog veel ongeremder wordt, soms verbaal of fysiek agressiever wordt, handtastelijker enz. Dit komt omdat op dat moment de verdovende werking de overhand neemt en de cognitieve functies in de hersenen te hard verdoofd, uitgeschakeld of beïnvloed worden. Mensen zullen dan vaker domme dingen doen of uitspraken die ze nuchter misschien nooit zouden doen en waarvan ze later spijt hebben. In deze fase ontstaan ook vaak problemen zoals ruzies, gewelddelicten, auto ongevallen,…

Wist je dat 40% van alle gewelddelicten onder invloed van alcohol gepleegd wordt?

De gevolgen

Uit grootschalig wetenschappelijk onderzoek van meerdere universiteiten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet’ blijkt dat van zodra men 5 glazen alcohol per week drinkt de levensverwachting met minimaal 6 maanden verminderd. Naargelang men meer drinkt loopt dit op naar verschillende jaren zelfs.

Ook voor wie minder drinkt dan 5 glazen per week verhoogt de kans op hartfalen, beroertes, verhoogde bloeddruk, kanker,… bij elk glas dat men drinkt. Men zegt soms dat 1 glas alcohol per dag de kans op een hartaanval vermindert en dit klopt deels. MAAR daar tegenover staan veel meer lichamelijke nadelen waardoor men in het algemeen kan stellen dat elk glas alcohol dat men drinkt toch schadelijk is. Iets wat de mannen onder ons niet graag zullen horen is dat alcohol ook één van de belangrijke oorzaken is voor potentieproblemen op iets oudere leeftijd.

Ook een kater of een black out waarbij men de dag nadien niet meer weet wat men gedaan heeft de avond voordien zijn negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Eigenlijk is het lijstje van negatieve gevolgen zeer lang en te lang om hier allemaal neer te schrijven.

Start vandaag met coaching

Zorg dat je opnieuw baas wordt over jezelf!